Ana Pupedan

  • 20.00 - 21.30
  • Glavni trg
    /
  • Vstopnine ni.

Glasbeno ustvarjanje skupine Ana Pupedan bi lahko opredelili kot mešanico različnih glasbenih stilov, ki skupni imenovalec najdejo v rokerskih vodah. K slikovitosti njihove glasbe velik delež pridodajo besedila, katerih temeljna značilnost je luciden pogled na svet, življenje in družbeno dogajanje. Besedila so večinoma v slovenščini, velikokrat začinjena s pristnim pivškim narečjem, kar poudarja pripadnost in vpetost muzikantov v lokalno okolje, v katerem ustvarjajo svoj glasbeni milje. Lani novembra so pupedanci praznovali 30 let delovanja v nespremenjeni zasedbi, kar je na slovenski glasbeni sceni prej izjema kot pravilo.

Leto 2022 je bilo za Ano Pupedan v vseh pogledih nadvse plodno. Oktobra je izšel peti studijski album z dvanajstimi svežimi skladbami, ki nosi naslov Naši v kantini. Material za ploščo je bil posnet spomladi 2022 v studiu JORK.

V zadnjih treh desetletjih je skupina dodobra prekrižarila Slovenijo in odigrala krepko čez 1.500 koncertov. Večkrat so gostovali v tujini in obiskali ZDA, Dansko, Belgijo, Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Srbijo, Makedonijo, Ukrajino, Bolgarijo ter Bosno in Hercegovino. Lani so gostovali v Sarajevu, kjer so 24. junija obeležili dan državnosti in nastopili na koncertni prireditvi, ki jo je organiziralo veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu, naslednji dan pa nastopili v legendarnem sarajevskem klubu AG.

Ana Pupedan je skozi celotno obdobje delovanja nagnjena k raznim transformacijam in se pojavlja pod različnimi imeni. Najbolj poznan odvod v etno vode se imenuje Ante Upedanten Banda, v tej zasedbi isti člani igrajo na bolj ljudska glasbila, kot so violina, tamburaška berda, akustična kitara (melodija tista s palmo) in boben, obešen čez ramo. Sicer se v zadnjih letih v tej frakciji redkeje pojavljajo, saj prvenstveno stremijo k ustvarjanju in izvajanju lastne avtorske glasbe. Ana Pupedan nastopa tudi v akustični verziji, na koncertih pa se kdaj pa kdaj prelevi v vokalno zasedbo Anademski Pupevski Pulpet in zapoje A capella.

Da boste lažje počakali na letošnji Lent, si lahko s klikom na povezavo ogledate katero izmed njihovih rokerskih koncertnih poslastic.


Boštjan Požar, kitara
Simon Avsec, vokal in violina
Peter Žnidaršič, bas kitara
Marko Doles, bobni

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava