Mladi plesni ustvarjalci ● Prevodi

Mladi plesni ustvarjalci 

Nagrajeni avtorski plesi na državnem tekmovanju OPUS 1:
Ledena snežinka, Pia Zabukovšek – mentorstvo: Vanja Kolanovič
Nekaj je v zraku, Dora Domjanić – mentorstvo: Dalanda Diallo
Dance Itself, Matija Bračko – mentorstvo: Dalanda Diallo in Vanja Kolanovič
Mišica, kost in koža, Ian Hotko – mentorstvo: Gašper Kunšek
Tango, Varja Golec Horvat, Maruša Jovanović – mentorstvo: Petja Golec Horvat
Drugačna muza, Maja Voglar Rodošek – mentorstvo: April Veselko
Just Now, Petja Golec Horvat – mentorstvo: Toni Soprano Meneglejte
Krog I Enso, Rea Vogrin – mentorstvo:  Gašper Kunšek
Padati v ..., April Veselko

Predstavili se bodo nagrajeni plesalci iz 31. državnega tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 z avtorskimi solo plesi in dueti, ki delujejo v naši regiji.

Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca.
Ta prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.
Vsakoletne predpisane teme naj bi mlade plesalce spodbudile h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Letos je bil naslov razpisane teme NEKAJ LEPEGA.

Š.I.K. JUNIOR

Prevodi

Plesna predstava

Koreografija: Dalanda Diallo
Soustvarjanje in ples: Urška Kramberger, Pika Majcen, Jera Musil, Neža Lampret, Luka Oblak, Vita Pavšič, Špela Pehant, Eva Peklar, Maja Voglar Rodošek
Produkcija: Plesna izba Maribor

V sodobnem času, ko nam zaradi vse digitalizacije in izolacije umanjka praksa klasične komunikacije, nemalokrat prihaja do komunikacijskih šumov ob predajanju informacij. Znan je izraz  izgubljeno s prevodom, kar nakazuje na to, da se nekateri občutki ne prenesejo v besedilu, kadar prevajamo iz enega jezika v drugega, ker se v različnih jezikih različno izražamo. Tako opažamo, da četudi govorimo isti jezik, vsak posameznik določeno sporočilo prevede v svoj notranji jezik, ki je sestavljen iz lastnih izkušenj, zaznav, interesov, občutkov in kognitivnih postopkov. Ta notranji jezik je vsakemu posamezniku lasten in čeprav na prvi pogled izgleda, kot da se sogovornika strinjata, poglobljena analiza prikaže, da si dejansko nista predstavljala istega, saj sta vsebino prevedla v svoj notranji jezik. A kljub vsemu je prevod v najboljšem primeru le odmev bistva.

»Smo otoki, ki si kričimo laži čez morja nerazumevanja.« – Rudyard Kipling

Trajanje: 25 minut


32. Odprta plesna scena 

20., 21. in 22. 6. 2023, Velika in Mala dvorana LGM

Odprta plesna scena je festival sodobne plesne umetnosti, kjer iščemo presečišča med mlajšimi in že uveljavljenimi ustvarjalci, med njihovimi idejno in izrazno raznolikimi predstavami, ki gledalca prepričajo, ga navdušijo in kulturno bogatijo. Predstavlja plesno platformo mreženja plesne kreativnosti, izvirnosti, drznosti  in uspešnega mednarodnega povezovanja. Letos je glavni fokus na mladih plesnih talentih, na mladi generaciji plesnih ustvarjalcev, ki kljub mladosti navdušujejo s svojo kreativno in izvedbeno zrelostjo.

»Ples je skriti jezik duše.« – Martha Graham.


Produkcija in realizacija:
Festival Lent, Narodni dom Maribor, Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti, Lutkovno gledališče Maribor
Izvršna produkcija: Minka Veselič Kološa

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava