Glasbeno ustvarjanje skupine Ana Pupedan bi lahko opredelili kot mešanico različnih glasbenih stilov, ki skupni imenovalec najdejo v rokerskih vodah. K slikovitosti njihove glasbe velik delež pridodajo besedila, katerih temeljna značilnost je luciden pogled na svet, življenje in družbeno dogajanje. Besedila so večinoma v slovenščini, velikokrat začinjena s pristnim pivškim narečjem, kar poudarja pripadnost in vpetost muzikantov v lokalno okolje, v katerem ustvarjajo svoj glasbeni milje. Lani novembra so pupedanci praznovali 30 let delovanja v nespremenjeni zasedbi, kar je na slovenski glasbeni sceni prej izjema kot pravilo.

Leto 2022 je bilo za Ano Pupedan v vseh pogledih nadvse plodno. Oktobra je izšel peti studijski album z dvanajstimi svežimi skladbami, ki nosi naslov Naši v kantini. Material za ploščo je bil posnet spomladi 2022 v studiu JORK.

V zadnjih treh desetletjih je skupina dodobra prekrižarila Slovenijo in odigrala krepko čez 1.500 koncertov. Večkrat so gostovali v tujini in obiskali ZDA, Dansko, Belgijo, Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Srbijo, Makedonijo, Ukrajino, Bolgarijo ter Bosno in Hercegovino. Lani so gostovali v Sarajevu, kjer so 24. junija obeležili dan državnosti in nastopili na koncertni prireditvi, ki jo je organiziralo veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu, naslednji dan pa nastopili v legendarnem sarajevskem klubu AG.

Ana Pupedan je skozi celotno obdobje delovanja nagnjena k raznim transformacijam in se pojavlja pod različnimi imeni. Najbolj poznan odvod v etno vode se imenuje Ante Upedanten Banda, v tej zasedbi isti člani igrajo na bolj ljudska glasbila, kot so violina, tamburaška berda, akustična kitara (melodija tista s palmo) in boben, obešen čez ramo. Sicer se v zadnjih letih v tej frakciji redkeje pojavljajo, saj prvenstveno stremijo k ustvarjanju in izvajanju lastne avtorske glasbe. Ana Pupedan nastopa tudi v akustični verziji, na koncertih pa se kdaj pa kdaj prelevi v vokalno zasedbo Anademski Pupevski Pulpet in zapoje A capella.

Da boste lažje počakali na letošnji Lent, si lahko s klikom na povezavo ogledate katero izmed njihovih rokerskih koncertnih poslastic.


Boštjan Požar, kitara
Simon Avsec, vokal in violina
Peter Žnidaršič, bas kitara
Marko Doles, bobni