Mineva 20 let od Gjurinove prve avtorske plošče, ki jo je priobčil s takratnim improvizacijskim literarno-glasbenim Projektom Mesto – Minute? Leto pred tem je s pesniško zbirko Mesto prejel nominacijo za najboljši književni prvenec leta na Slovenskem knjižnem sejmu. Odtlej je objavil kar 21 avtorskih studijskih in živih albumov, ki črpajo iz zelo različnih glasbenih smeri, tako za slovenski kakor za severnoameriški trg, večinoma pa jih je kot priznan multiinštrumentalist posnel sam. Njegova poezija je prevedena v 7 jezikov in jo najdemo v pesniških antologijah.

Znotraj svoje 25-letne glasbene kariere je v Sloveniji nanizal vrsto zimzelenih uspešnic, kot so Kaj vse bi dal, Čas bo na moji strani, Knjiga obrazov, Kadar sva sama, Lahko noč, skrbi ali Dva, ki ležita, hkrati pa je kot Kanadčan prejel dve OMA 2021 in 2022 nagradi v Torontu za najboljšo skladbo leta (za pesmi Secret in Shine), eno za najboljši videospot leta ter nominacijo za producenta leta v Kanadi, hkrati pa se je v Nashvillu v ZDA dvakrat zapored povzpel med 50 najboljših avtorjev na svetu med konkurenco 25.000 avtorji z vsega sveta.

V Sloveniji je sodeloval domala z vsemi vidnimi glasbeniki in skupinami iz jazzovskih, popularnih, klasičnih in drugih smeri na glasbeni sceni, izpeljal je dvoletno koncertno turnejo s simfoničnim orkestrom Cantabile, za katero je spisal preko 5.000 strani not, hkrati pa je sodeloval z množico glasbenikov z vsega sveta. Kot producent in soavtor je podpisan tudi pod desetimi albumi Vlada Kreslina.

Retrospektivni koncert bo obsegal tako Galove poznane uspešnice kot njegovo poezijo, nagrajene skladbe iz Kanade in ZDA ter nove slovenske skladbe, kot so lanska Priveži se name ter letošnja Kmalu boš tu. Kot posebna gostja bo nastopila tudi Galova sestra Severa Gjurin, s katero naslednje leto (skupaj s svojo takratno zasedbo Olivija) obeležuje 20. obletnico prve skupne plošče Med moškim in žensko.


Gal Gjurin, vokal, električna kitara, poezija, glasbeno vodstvo
Severa Gjurin, vokal
Kras Gjurin, tolkala, melotron, kanadski dulcimer
Leon Žunec, električna in akustična kitara, banjo
Jean Markič, Hammond orgle, Fender Rhodes, orglice, harmonika
Frančišek Križ, trobenta, krilni rog, spremljevalni vokal
Niko Kostanjevec, altovski saksofon, tolkala
Juš Kvaternik, bobni
Dejan Hudoklin, bas kitara