Spored:

Adam Kamplet 

Ludwig van Beethoven: Sonata št. 23 v f-molu, »Appassionata«, op. 57
I. Allegro assai
II. Andante con moto
III. Allegro ma non troppo - presto

Frédéric Chopin: Nokturno št. 2 v Des-duru, op. 27

Frédéric Chopin: Scherzo št. 2 v b-molu, op. 31

***

Nejc Kamplet

Franz Liszt: Sonata h-molu, S. 178


Nejc Kamplet

Nejc Kamplet prihaja iz glasbene družine in igra klavir od svojega petega leta. Obiskoval je II. gimnazijo in svoja leta na Konservatoriju za glasbo v Mariboru preživel v razredu mag. Saše Gerželj Donaldson. Po tem, ko je z najvišjo odliko v razredu prof. Dr. Zuzane Niederdorfer zaključil diplomski in podiplomski študij ter prejel tudi eminentno »Zahvalno nagrado«, ki jo Univerza za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu podeljuje najzaslužnejšemu študentu v celotni generaciji, Nejc nadaljuje s še enim študijem v razredu prof. Arie Vardija, in sicer na Univerzi za glasbo, gledališče in medije v Hannovru v Nemčiji.

Pomembnejši izmed njegovih številnih uspehov s klavirskih tekmovanj so: 1. nagrada na Yamahinem štipendijskem tekmovanju na Dunaju leta 2020; 1. nagrada in štipendija na tekmovanju sklada Hildegard Maschmann, ki vključuje najboljše predstavnike vseh avstrijskih glasbenih univerz, na Dunaju leta 2019; 1. nagrada na tekmovanju Franz Liszt Award leta 2021; 2. nagrada na 9. tekmovanju New York International Piano Competition v New York Cityju v ZDA leta 2018; 1. nagrada na tekmovanju Martha Debelli na Univerzi za glasbo v Gradcu leta 2017; 1. nagrada na 4. tekmovanju Euregio Piano Award v Geilenkirchnu v Nemčiji leta 2016; 2. nagrada na eminentnem 15. tekmovanju za mlade pianiste Ettlingen International piano competition v Ettlingenu v Nemčiji leta 2016; 1. in EMCY nagrada na 6. tekmovanju Young academy award v Rimu v Italiji leta 2016; posebne nagrade na 2. in 3. ediciji tekmovanja Forum per tasti v Banski Bystrici na Slovaškem 2015 in 2018; 1. nagrada na tekmovanju Grand prize Virtuoso v Londonu leta 2015; 1. nagrada na tekmovanju Jurica Murai v Varaždinu na Hrvaškem leta 2015; pet zlatih plaket in nagrade s slovenskih nacionalnih tekmovanj Temsig v letih 2007, 2010, 2011 (v komorni zasedbi), 2013 in 2016. Nejc je polfinalist elitnih glasbenih tekmovanj v Harbinu in v Ferrolu, igral pa je tudi na Rubinsteinovem tekmovanju v Tel Avivu.

Že od mladih let aktivno sodeluje na različnih glasbenih festivalih in ciklih po Sloveniji in v tujini, kot so: Festival Ljubljana, Festival Lent, Festival Maribor, Narodni dom Maribor, EUNICmusicfest, Carpe Artem, Les Nuits Pianistiques, Noč slovenskih skladateljev in Arsonore. Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije, z orkestrom SNG Maribor, s Simfoničnim orkestrom Festine, s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, z državnim opernim orkestrom v Banski Bystrici na Slovaškem, z Graškim opernim orkestrom, z orkestrom Slovaške Sinfoniette, s Simfoničnim orkestrom iz Harbina in z Wuhansko filharmonijo. Sodeloval je s številnimi dirigenti, kot so Simon Krečič, Jiao Yang, Jin Hyoun Baek, Pawel Przytocki, Wolfgang Harrer, Živa Ploj Peršuh, Taejung Lee, Marcus Merkel, Benjamin Pionnier, Igor Bulla in drugi. Solistično je nastopil na koncertih v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Litvi, Estoniji, New Yorku, Novi Mehiki, na Japonskem, Kitajskem, Škotskem, Poljskem, Hrvaškem in Slovaškem ter se dodatno izpopolnjeval na seminarjih pri številnih svetovno znanih pianistih, kot so: Jacques Rouvier, Daejin Kim, Mikhail Voskresensky, Aleksandar Madžar, Ian Hobson, Grigory Gruzman, Robert Levin, Ruben Dalibaltayan, Aquilles D. Vigne, Arbo Valdma, Sofya Gulyak in ostali.

Snemal je tudi za slovensko nacionalno televizijo in radio ARS. Na podlagi svojih dosedanjih dosežkov je bil prejemnik štipendij Ministrstva za kulturo v Sloveniji ter občin Maribor in Gradec.

Adam Kamplet

Adam Kamplet (roj. 2003) je uspešno zaključil šolanje na II. gimnaziji v Mariboru ter glasbeno izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru v razredu prof. Planinke Atić. Trenutno obiskuje pouk klavirja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu profesorja dr. Zoltána Füzesséryja in poučuje klavir na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru.

Dvakrat je bil izbran za koncert v znameniti londonski dvorani Royal Albert Hall. Udeležuje se številnih državnih in mednarodnih klavirskih tekmovanj, kjer redno dosega odlične rezultate. V zadnjih letih je prejel absolutno prvo nagrado na mednarodnem klavirskem tekmovanju Caneres na Dunaju, pohvali pa se lahko še z mnogimi zavidljivimi dosežki, kot so 1.  mesto na 18. mednarodnem tekmovanju klavirjev Alexander Scriabin v Parizu, 1. nagrada na 5. mednarodnem klavirskem tekmovanju San Dona di Piave v Italiji, 2. nagrada na mednarodnem klavirskem tekmovanju Memorijal Matusja Blum v Sarajevu, srebrna plaketa na Temsigu – slovenskem državnem klavirskem tekmovanju. Bil je tudi trikratni absolutni zmagovalec na Mednarodnem klavirskem tekmovanju Ivana Rijavca v Rogaški Slatini, na tekmovanju Ars Nova v Trstu je osvojil zlato plaketo ter 1. nagrado na 46. Temsigu v kategoriji komorne glasbe in 3. nagrado na 6. mednarodnem klavirskem tekmovanju Béla Bartók v Gradcu v Avstriji. Dvakrat je bil izbran za solista s komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Zaradi izjemnih dosežkov je štipendist slovenske državne Zoisove štipendije ter prejemnik nagrade dr. Romana Klasinca.

Adam je tudi pilot motornega letala, v prostem času rad bere, slika in obnavlja stare motorje.