Spored:

Robert Schumann: Fuga št. 1 v d-molu, op. 72

Nikolaj Medtner: Sonata reminiscenca op. 38, št. 1

Lara Oprešnik: Fuga

Aleksander Skrjabin: Preludiji op. 16

César Franck: Preludij, koral in fuga, FWV 21 


Lara Oprešnikje z igranjem klavirja začela pri sedmih letih v razredu prof. Monike Vehovec v Glasbeni šoli Velenje. Hkrati je igrala tudi violino v razredu prof. Igorja Ulokina. Srednjo stopnjo je začela v razredu prof. Jožice Grebenšek in z odliko zaključila v razredu prof. Jerneje Grebenšek kot »najdijakinja« Umetniške gimnazije Velenje. Leta 2021 je z najvišjo oceno diplomirala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu prof. dr. Milane Černjavske, leta 2019 pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Hinka Haasa. Trenutno je absolventka magistrskega študija Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Rubna Dalibaltayana.  

Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z Mihail Jora Filharmoničnim orkestrom iz Bacaua in s Simfoničnim orkestrom Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje. S solističnimi recitali je koncertirala na mednarodnem Festivalu Lent, v okviru ciklov Mladi virtuozi Festivala Ljubljana, Hiše kulture Celje, Glasbene mladine ljubljanske, Društva klavirskih pedagogov Epta ter tudi kot članica klavirskega dua in klavirskega tria Affettuoso.

Je prejemnica številnih nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Pohvali se lahko kot zmagovalka tekmovanja Yamaha Music Foundation of Europe v letu 2020. Leta 2022 je zmagala na mednarodnem glasbenem tekmovanju Augustin Aponte na Tenerifih, v istem letu je prejela tudi dve 1. nagradi na mednarodnih klavirskih tekmovanjih v Italiji (Lamporecchio, Cervignano del Friuli). V zadnjih treh letih je dosegla 4 absolutne prve nagrade (Dunaj – tekmovanje Feurich, tekmovanje Valsesia musica juniores – nagrada Kawai, državno tekmovanje TEMSIG, Radlje ob Dravi – Mednarodno koroško pianistično tekmovanje v klavirskem duu) in dve drugi nagradi (Ljubljana – mednarodno tekmovanje Janez Matičič, Rim – mednarodno pianistično tekmovanje Roma, državno tekmovanje TEMSIG s klavirskim triom Affettuoso).

V lanskem letu je uspešno opravila sprejemne izpite za magistrski študij na Kraljevi akademiji v Londonu. V zadnjih letih se preizkuša tudi kot skladateljica. Njen opus do danes obsega nekaj skladb za oboo in klavir, angleški rog in klavir, za priložnostni orkester, vokal in klavir ter za solo klavir. V prejšnjem letu je pri Založbi Bogataj izdala svojo prvo skladbo za solo klavir z naslovom V iskanju. Na mednarodnem skladateljskem tekmovanju Oscar Rieding je v letu 2018 prejela absolutno 1. nagrado za skladbo Modrina, leta 2022 je prejela 3. nagrado na državnem festivalu Spevslam za skladbo Ocean.
Svoje znanje je izpopolnjevala pri prof. Laszlu Baranyayu, Jasminki Stančul, Lovru Pogoreliću, Riti Kinka, Olegu Marshevu, Nataschi Kudritskaya in Julii Gubaidulina.